SPARK_20231008_120634_AME_BB_7052

Spetterende ASML Marathon Eindhoven breekt records

De 39e editie van de ASML Marathon Eindhoven gaat de boeken in als een recordeditie. Met een recordaantal van 27.000 deelnemers aan de start én als kers op de taart een nieuw parcoursrecord kijkt de organisatie terug op een geslaagde editie. Deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers: bedankt voor jullie enthousiasme!

De ochtend begon om 9.00 uur met de jongste deelnemers van de dag bij de Jumbo Mini Marathon. Deze toppers liepen met hun vriendjes, vriendinnetjes of ouders als coach 1,6 km om een mooie medaille te verdienen.

De startlocatie op de Montgomerylaan had vandaag vele startmomenten. De eerste van de dag was de RSM City Run 5 km. Zowel voor de liefhebbers van een snelle 5 km als beginnende lopers: deze afstand is voor iedereen een feestje. Ook ging hier de 1/4 Marathon van start, welke net zoals de (halve) marathon over de Herdgang en Strijp-S liep.

Om 10.00 uur was op de Mathildelaan het startschot van de ASML Marathon, de magische afstand van 42,195 km. Met voorin de wedstrijd een spannende race tussen de Keniaanse toplopers, waarbij Kenneth Kipkemoi geschiedenis schreef. Hij verbrak het 11 jaar oude parcoursrecord met meer dan 50 seconden! Bij de vrouwen was het Tiki Gelana die de leiding moest afstaan aan de Belgische Chloe Herbiet en Astrid Verhoeven. Als debutante op de marathon was Chloe Herbiet vandaag de sterkste, zij bekroonde haar overwinning door ook Belgisch Kampioen Marathon te worden.

Naast de elite, waren er nog vele marathonlopers die succesvol wisten te finishen op de Vestdijk. Met name de gezelligheid op Stratumseind gaf net het nodige laatste zetje. Bij de finish zat iedereen vol euforie!

De dag werd afgesloten met de populaire ASML Halve Marathon. In drie startwaves trokken duizenden hardlopers door de straten van hartje Eindhoven. Duizenden toeschouwers trokken naar de binnenstad om de lopers aan te moedigen. Dit maakt de ASML Marathon Eindhoven dan ook één van de gezelligste hardloopevenementen van Nederland.

Onder de deelnemers waren er ook vele lopers die hun deelname in het teken van het goede doel hadden gezet. Voor KWF werd er onder het motto ‘Ren tegen kanker’, gezamenlijk met alle donaties van de deelnemers, een bedrag van €445.392,- opgehaald.

Deel dit bericht

Meer nieuws