LDDK-20241013-2- (9) (Groot)

Dit was de 40e ASML Marathon Eindhoven: ‘Eindhoven laat zich van zijn beste kant zien’

Tranen, vermoeidheid en voldoening. De emoties gingen tijdens de recordeditie van de ASML Marathon Eindhoven alle kanten op. Duizenden lopers kwamen zondag 13 oktober bij de verschillende onderdelen van de ASML Marathon Eindhoven op de Vestdijk over de finish. RunningNL stond aan de finishlijn en legde de sfeer vast!

Nadat de Keniaanse topatleten Enock Kinyamal en zijn landgenote Vivian Jerotich de ASML Marathon Eindhoven op hun naam hadden geschreven, kwamen de snelste Nederlanders over de finish. Bij de mannen was dat Manuel de Backer in een tijd van 2:17:00. Bij de vrouwen was Bregje Smits de snelste in een tijd van 2:37:01.

Opzwepend publiek

De ASML Halve Marathon werd bij de mannen gewonnen door Ties van den Hurk. Hij voelde zich goed onderweg en genoot van de sfeer. “Dat laatste stuk is echt fenomenaal. Ik ben op drie kilometer voor de streep gegaan. Ik wist: als ik nu ga en ik ga stuk dan heb ik in ieder geval nog het publiek dat me opzweept. Zeker op Stratum, dat is natuurlijk heel leuk.”

Bij de vrouwen won Jamie van Lieshout de ASML Halve Marathon. Ze kwam ogenschijnlijk fris over de finish, maar vond het vanwege de wind toch een zware race. Ook zij verbaasde zich over de sfeer onderweg. “Die was echt geweldig, het bizar hoeveel mensen langs de kant staan. Ik merkte dat ik automatisch harder ging lopen. Iedereen roept mijn naam, dat is echt gaaf. En dan ook nog winnen.”

Harm Sengers

Eindhovenaar Harm Sengers, ook wel bekend onder de naam ‘Mister 040’, stond na acht jaar weer aan de start van de marathon. “Het was heel vet”, zei Sengers terwijl hij nog aan het uithijgen was. “Het was kippenvel bij de start. Mijn moeder, mijn dochter en mijn vrouw hebben vandaag op verschillende plekken langs de kant gestaan en high-fives gegeven. Iedereen die me aanmoedigde heeft een duim of applausje terug gekregen, want ik wist dat ik mijn streeftijd niet meer ging halen. Maar het gaat niet om mij, het gaat om het hele evenement. Er zijn bijna 40.000 mensen die dit weekend in Eindhoven aan dit evenement deelnemen. Eindhoven laat zich van zijn beste kant zien. De marathon wordt omarmd als evenement en dat is gewoon supermooi.”

Familie en vrienden

Ook Eva, die de marathon volbracht, kwam voldaan over de finish. “Ik kreeg heel veel aanmoedigingen van het publiek. Echt heel fijn, zeker op het laatste stuk. Mijn benen voelen namelijk echt als cement, als betonblokken. Wat ik vanavond ga doen? Precies niks!” Ook Chantal, die even na Eva over de finish kwam, kreeg het zwaar onderweg. “Dat was rond kilometer 30. Wat me op de been hield? Familie en vrienden.”

‘Eens maar nooit meer’

Tom liep zijn eerste marathon. Hij kwam lachend over de streep. “Je wordt van alle kanten aangemoedigd. Er is heel veel muziek aan de zijkant. Dat is fantastisch. Ik heb ervan genoten, maar ik doe het niet nog een keer. Eens maar nooit meer.”

Laatste loper

Rond de klok van 16.00 uur kwam de laatste loper over de finish. Rick kwam onder begeleiding van motoren en een groot applaus over de streep. Nadat hij de bloemen in ontvangst had genomen, keek hij terug op de race. “Het was zwaar. Ik heb last van astma, dus ik moest een beetje rustiger aan doen. Maar het ging goed hoor, ik had geen blessures.” Rick noemde het waanzinnig om als laatste loper over de finish te komen. “In die laatste twee kilometer werd ik helemaal doof geschreeuwd. Iedereen maakte foto’s en video, echt leuk. Ik heb genoten van de sfeer hier, maar ook van de natuur.”

Jubileumeditie

Dit weekend vierde ook ASML haar 40e jubileum. Op het 40 kilometerpunt was een ASML Cheer Zone ingericht, waar deelnemers volop toegejuicht werden. Wilbert Lek, directeur van de ASML Marathon Eindhoven, keek aan het einde van de middag terug op een succesvolle jubileumeditie. “Het was een meer dan geslaagde dag. We hebben dit weekend een recordaantal deelnemers ontvangen en dat zorgde voor een unieke, gezellige sfeer. We nodigen iedereen uit om volgend jaar opnieuw naar Eindhoven te komen om dit evenement te beleven.”

Zet 11 en 12 oktober 2025 in de agenda voor de 41e editie!

Deel dit bericht

Meer nieuws