SPARK_20231008_122514_AME_BB_7180 (3)

Dennis de Freytas over ontspannen presteren: Zijn quick-tips voor de ASML Marathon Eindhoven

De Nederlander Dennis de Freytas is een fanatiek lange afstandsloper uit Etten-Leur. Al eerder deed Dennis mee aan de ASML Marathon Eindhoven. Afgelopen editie wist hij een tijd van 2:23:37 neer te zetten waarmee hij als 13e over de finish kwam als snelste Nederlander. Zijn belangrijkste advies voor lopers? “Blijf ontspannen en geniet van de ervaring.” Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, geeft hij toe. “Mijn vriendin is uitgerekend de dag na de marathon,” deelt Dennis. “Dat zorgt natuurlijk voor extra spanning.”

Kijken waar het schip strandt

Dennis de Freytas wil vooral genieten tijdens de ASML Marathon Eindhoven. “Ik zie wel waar het schip strandt,” vertelt hij ontspannen. “Ik heb nooit een vaste eindtijd in gedachten, maar een persoonlijk record is natuurlijk altijd mooi meegenomen!” Deze 40e editie is extra speciaal voor Dennis, omdat zijn vriendin de dag na de marathon is uitgerekend. “Als de kleine toevallig een dag eerder komt, ren ik waarschijnlijk alleen maar sneller naar de finish,” grapt hij.

Voorbereiding op de ASML Marathon

Dennis traint regelmatig, vaak zelfs twee keer per dag. Dat raadt hij de meeste hardlopers niet aan. Uit zijn aanpak kun je wel iets leren: “Ik combineer duurtrainingen, intervaltrainingen en baantrainingen. Die afwisseling is iets wat ik iedereen zou aanraden,” legt hij uit. “Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert en je trainingen rustig opbouwt.”

Daarnaast vertelt hij dat rust nemen in de laatste dagen voor de marathon erg belangrijk is. Zelf volgt hij als ervaren loper dat advies niet helemaal op, omdat hij het fijn vindt om nog wat kilometers in de benen te hebben. “Maar in de laatste week vooral niet te veel doen, lekker met de beentjes omhoog!”

De quick-tips van Dennis voor de 40e ASML Marathon Eindhoven

Voeding: De dag voor de marathon eet Dennis meestal vrij normaal, zonder speciale diëten of schema’s. “Ik eet wat ik lekker vind, zoals wraps met groente. Wel neem ik nog een drinkmix voor de koolhydraten. Het is belangrijk dat je je goed voedt.”

Ontspannen: Een belangrijke les die Dennis door de jaren heen heeft geleerd, is om ontspannen de marathon in te gaan. “Je hebt je werk al gedaan tijdens de voorbereiding. Vertrouw daarop en laat het op de dag zelf gewoon gebeuren.”

Opbouwen: Zorg ervoor dat je in de eerste kilometers in een groep gaat lopen waar het tempo lekker voelt, loop bijvoorbeeld mee met de pacers. “Ga niet te snel weg, want daar heb je later alleen maar meer last van.” Probeer er voor te zorgen dat je de eerste 30km nog redelijk fris zit. “Als je het nog in de benen hebt kun je na 35km wat gaan versnellen. Je komt dan ook weer steeds dichterbij de stad waar veel publiek is, dat geeft dan nog een extra boost.”

Motivatie: Volgens Dennis is het makkelijk om gemotiveerd te blijven, vooral in een stad als Eindhoven met een enthousiast publiek. “Je komt jezelf vaak tegen, maar je moet gewoon doorgaan. De finish is het einddoel!”

De belangrijkste tip: genieten!

Langs het parcours staan altijd mensen die je naam roepen, geniet hiervan en gebruik het als motivatie. “Of je nu een toploper bent of een recreant, genieten is het belangrijkste. En onthoudt; iedereen levert een prestatie om trots op te zijn!

Deel dit bericht

Meer nieuws